Lokalna Grupa Działania AKTYWNI RAZEM w ramach aktywizacji mieszkańców obszaru LGD zorganizowała w poniedziałek (23 października) w Grzybowie (gm. Słubice) szkolenie z zakresu ekonomii społecznej pn. „Spółdzielnia socjalna jako forma przedsiębiorstwa społecznego”. Dla ponad 30 uczestników spotkanie było okazją do zapoznania się z niełatwą tematyką tworzenia i funkcjonowania spółdzielni socjalnych. Swoimi praktycznymi doświadczeniami podzielili się przedstawiciele Ośrodka Wsparcia Ekonomii Społecznej Mazowsza Płockiego oraz członkinie spółdzielni socjalnej „COR et MANUS. Jak u Eli”, które przygotowały też pyszny poczęstunek (m.in. napary z ziół, ciasta, ekologiczne chleby i sery z Grzybowa, kanapki oraz pasty do pieczywa). Szkolenie odbyło się w sali szkoleniowej Stowarzyszenia Ekologiczno-Kulturalnego ZIARNO.
W dniach 27-29 października br. LGD organizuje wyjazd studyjny poświęcony innowacyjnym instrumentom aktywizacji gospodarczej i społecznej na obszarach wiejskich. W programie: przykłady małego przetwórstwa lokalnego, inkubator kuchenny, prezentacje gospodarstw opiekuńczych i projektów wspierających rozwój społeczny, promocja i marketing lokalnego dziedzictwa kulinarnego, promocja przedsiębiorczości i fundusz grantowy. Podczas wyjazdu odbędzie się promocja przetwórstwa z terenu LGD AKTYWNI RAZEM na Frymarku Bydgoskim, gdzie odbędzie się kolejny kiermasz produktów lokalnych. Będzie to okazja do zaprezentowania, tym razem poza obszarem LGD, oferty małego lokalnego przetwórstwa