Szkolenie pn. „Inkubator kuchenny i lokalne formy sprzedaży produktów lokalnych szansą na rozwój przedsiębiorczości wiejskiej”

Obraz 235     Obraz 254     

 

w dniach 14-16 czerwca w Zakrzowie odbyło się szkolenie pn. „Inkubator kuchenny i lokalne formy sprzedaży produktów lokalnych szansą na rozwój przedsiębiorczości wiejskiej”.

Szkolenie zostało zorganizowane przez Związek Stowarzyszeń „Partnerstwo Zalewu Zegrzyńskiego” oraz Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania AKTYWNI RAZEM na zlecenie Województwa Mazowieckiego z siedzibą w Warszawie. Uczestnikami szkolenia byli pracownicy urzędów gmin, lokalni przetwórcy żywności, pracownicy spółdzielni socjalnych, przedsiębiorcy itp. z obszaru Związku Stowarzyszeń „Partnerstwo Zalewu Zegrzyńskiego” oraz Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania AKTYWNI RAZEM, zainteresowani utworzeniem oraz prowadzeniem inkubatorów kuchennych oraz lokalnymi formami sprzedaży.

Program szkolenia obejmował :

 

  • Prezentacja projektów oraz miejsc związanych z promocją i sprzedażą produktów lokalnych – Przejazd pętlą Gościńca 4 Żywiołów
  • Wizyta w kuchni szkoleniowo – produkcyjnej w Świnnej Porębie
  • Prezentacja multimedialna nt. procesów technologicznych w kuchni produkcyjnej w Świnnej Porębie
  • Założenie projektu „Produkt Lokalny Małopolska – rozwój lokalnej przedsiębiorczości i przetwórstwa w oparciu o partnerską inicjatywę edukacji ekonomicznej mieszkańców oraz regionalny system marketingu produktów z Małopolski”
  • Rola Inkubatora Kuchennego w projekcie „ Produkt Lokalny Małopolska”
  • Prezentacja zasad organizacji, aspektów prawnych i modelu funkcjonowania Inkubatora Kuchennego na przykładzie Inkubatora Kuchennego w Zakrzowie
  • Targi „Prosto od Rolnika” i Targ Pietruszkowy jako ciekawe formy sprzedaży i promocji produktów lokalnych. Kluby zakupowe – kooperatywy sprzedażowe.
  • Zwiedzanie Inkubatora Kuchennego oraz warsztaty i pokaz wykonania soków i dżemów przez Spółdzielnię Socjalną „Smaki Gościńca”
  • Organizacja Inkubatora Kuchennego:
  • aspekty bezpieczeństwa żywności (proces uzyskania zezwoleń, regulaminy itp.)
  • aspekty prawne i organizacyjne kuchni (formalna strona funkcjonowania)
  • aspekty technologiczne (urządzenia, projektowanie itp.)
  • aspekty ekonomiczne (jak zapewnić trwałość).

Pogoda

Polecamy

Archiwum wiadomości